• ZADZWOŃ
  • 793-333-080
  • instytut@sollares.pl
    Nauka języków romańskich – SollareskropkaNauka języków romańskich – SollaresNauka języków romańskich – Sollares
    • Home
    • Instytut
      • O Instytucie
      • CONTIGO / CONMIGO
      • Poziomy kursów
      • Lektorzy
      • Partnerzy
      • Wirtualny spacer
    • LATO
      • Półkolonie
      • Hiszpański stacjonarnie
      • Hiszpański on-line
      • GADU, GADU po hiszpańsku!
    • Kursy ON-LINE
      • KURS HISZPAŃSKIEGO
      • KURS WŁOSKIEGO
      • KURS FRANCUSKIEGO
      • KURS PORTUGALSKIEGO
      • CHICOS – hiszpański dla dzieci
      • SOLO – kursy indywidualne
      • FAMILIA – kursy rodzinne
      • ERASMUS – hiszpański
      • Harmonogram
    • Kursy STACJONARNE
      • VAMOS – kursy semestralne
      • CHICOS – Hiszpański dla dzieci
      • SOLO – kursy indywidualne
      • FAMILIA – kursy rodzinne
      • Warsztaty MALARSTWA
      • Harmonogram
    • Aktualności
    • Blog
      • Webinarium
      • Podcasty
    • TRABAJO
    • Kontakt
    • FQ&A
    ✕

    Restauracja Botín, gdy jakość jest tradycją

    19 czerwca 2020

    Jedząc w restauracji, dotykasz historii Madrytu. Casa Botín, założona w 1725 roku, według Księgi Rekordów Guinnessa jest najstarszą restauracją na świecie i prowadzi jedną z najlepszych, tradycyjnych kuchni w Madrycie. Magazyn Forbes umiejscowił ją na trzecim miejscu wśród 10 najlepszych tradycyjnych restauracji, ze względu na jej dwie specjalności: pyszne prosięta i pieczone jagnięta w kastylijskim stylu.

    Botín, dom, w którym Madryt gotuje swoją historię

    Madryt rozrósł się prawie w tym samym czasie, co restauracja Botín. Pierwsze wzmianki o budynku pojawiają się z 1590 roku, zaledwie 30 lat po tym, jak Felipe II nazwał Madryt stolicą królestwa.

    Od gotowania tego, co przynosili klienci w ówczesnym ustroju, po uznanie go za jedno z najlepszych miejsc do skosztowania prosiąt i jagnięciny, zaszło wiele zmian, których miasto i restauracja doświadczyły razem.

    Do dnia dzisiejszego, trzy -cztery razy w tygodniu do restauracji docierają dostawy najlepszych segowskich prosiąt i jagniąt, pochodzących z magicznego trójkąta tego mięsa: Sepúlveda-Aranda-Riaza.

    Stopniowo jagnięta i prosięta przyrumieniają się powolnie i uroczyście w starym piecu palonym drewnem dębowym. Piec ten działa od początku istnienia restauracji pod czujnym okiem mistrzowskich hornerów (osoby specjalizujące się w pieczeniu) i doświadczonych kucharzy, którzy całe życie zajmowali się Casa Botín.

    Drewno opałowe i węgle, strategicznie rozmieszczone na lewo od pieca, harmonijnie rozprowadzają smak soli, pieprzu, wody, smalcu, białego wina, liścia laurowego, cebuli i czosnku w każdym kawałku pieczonych prosiąt.

    Gdzie słowa i smak siedzą przy stole

    Restauracja Botín karmiła także wiele postaci literackich. Ernest Hemingway, Benito Pérez Galdós, Graham Greene i María Dueñas wykorzystali restaurację jako miejsce swoich powieści.
    Spotkania między szpiegami, burzliwa historia Jake’a Barnesa i Bretta Ashleya, Doña Francisca Juárez i ich trudów, Sira Quiroga… Wszyscy siedzieli przy stole w jednym z czterech pomieszczeń Casa Botín, aby posmakować przede wszystkim słynnej świni.

    Jedząc w restauracji, siedzisz przy stole z historią Madrytu u twego boku. Pozwól, że Ci ją opowiem…

     

    Żródło: https://www.botin.es/
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Casa_Bot%C3%ADn-Madrid-2009.jpg
    Tamorlan / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

    Share

    Related posts

    hiszpański on-line

    nauka hiszpańskiego on-line

    16 maja 2022

    Intensywny kurs hiszpańskiego w lipcu!


    Czytaj więcej
    hiszpański w Piasecznie

    kurs hiszpańskiego dla dzieci

    6 maja 2022

    Półkolonie z hiszpańskim !


    Czytaj więcej
    hiszpański w Hiszpanii

    kurs hiszpańskiego w Hiszpanii

    28 kwietnia 2022

    Hiszpański na Teneryfie


    Czytaj więcej
    ZALOGUJ SIĘ
    0

    0,00 zł

      ✕

      Logowanie

      Nie pamiętasz hasła?