Każdy, kto choć raz był w Hiszpanii lub miał okazję rozmawiać z Hiszpanem wie, że jamón to jest świętość. Ten ‘’kawałek peklowanej szynki’’ to element kultury i symbol Hiszpanii, stały bywalec w hiszpańskich domach i barach. Pasuje do Hiszpanii niczym w Polsce śledzik pod alkohol, koperek do ziemniaków i uszka do barszczu.
Historia Jamón
Już od wielu wieków jamón uważana była za symbol szlachetności i pozycji. Wieprzowina była głównym pożywieniem ludów iberyjskich, ze względu na dużą ilość mięsa z hodowlanej świni białej. Receptura peklowania jamón pochodzi już ze starożytności i wykorzystywana jest w górskich rezerwatach, które specjalizują się w tworzeniu najlepszych jamón.
Dziś szynka, niezależnie od jej jakości, jest bardzo popularnym produktem na hiszpańskim stole i jest stosowana zarówno jako aperitif, do przygotowywania kanapek, do gotowania, jak i do robienia przekąsek. Jej wszechstronność jest bardzo szeroka, chociaż najlepszym sposobem na spróbowanie dobrej szynki jest jedzenie jej z chlebem i lampką wina.
Wracając do tej jakości, czy wiedzieliście, że istnieją dwa najbardziej popularne (i jednocześnie bardzo często mylone) rodzaje jamón? Są to Jamón Ibérico y Jamón Serrano.
Jamón Serrano jest dużo tańsza a co za tym idzie o wiele bardziej dostępna. Podyktowane jest to nie tylko gatunkiem świni, ale także sposobem jej karmienia. Te najtańsze jedzą zboże, podczas gdy ich drożsi pobratymcy żywią się żołędziami.
Przygotowanie takiej nogi, wraz z zasoleniem jej oraz suszeniem może trwać od 9 do nawet 15 miesięcy!
No dobrze, tradycja za nami więc czas teraz na kilka ciekawostek!
Jak widzicie, jamón to nie tylko zwykła szynka, to element kultury zakorzeniony głęboko w historii i obyczajach hiszpańskich. Coraz częściej można jej spróbować nawet w Polsce, jednak żeby poczuć prawdziwą głębię smaku i aromatu polecamy spróbować jej bezpośrednio u źródła. 😉
Autor: Nicole Guza
Zdięcie: Jamon Serrano. Image by Pixels4Free from Pixabay