• ZADZWOŃ
  • 793-333-080
  • instytut@sollares.pl
    Nauka języków romańskich – SollareskropkaNauka języków romańskich – SollaresNauka języków romańskich – Sollares
    • Home
    • Instytut
      • O Instytucie
      • CONTIGO / CONMIGO
      • Poziomy kursów
      • Lektorzy
      • Partnerzy
      • Wirtualny spacer
    • LATO
      • Półkolonie
      • Hiszpański stacjonarnie
      • Hiszpański on-line
    • Kursy ON-LINE
      • KURS HISZPAŃSKIEGO
      • KURS WŁOSKIEGO
      • KURS FRANCUSKIEGO
      • KURS PORTUGALSKIEGO
      • CHICOS – hiszpański dla dzieci
      • SOLO – kursy indywidualne
      • FAMILIA – kursy rodzinne
      • ERASMUS – hiszpański
      • Harmonogram
    • Kursy STACJONARNE
      • VAMOS – kursy semestralne
      • CHICOS – Hiszpański dla dzieci
      • SOLO – kursy indywidualne
      • FAMILIA – kursy rodzinne
      • Warsztaty MALARSTWA
      • Harmonogram
    • Aktualności
    • Blog
      • Webinarium
      • Podcasty
    • TRABAJO
    • Kontakt
    • FQ&A
    ✕

    PRAWDY I MITY CZYLI WSZYSTKO O… JAMÓN

    16 lipca 2020

    Każdy, kto choć raz był w Hiszpanii lub miał okazję rozmawiać z Hiszpanem wie, że jamón to jest świętość. Ten ‘’kawałek peklowanej szynki’’ to element kultury i symbol Hiszpanii, stały bywalec w hiszpańskich domach i barach. Pasuje do Hiszpanii niczym w Polsce śledzik pod alkohol, koperek do ziemniaków i uszka do barszczu.

    Historia Jamón

    Już od wielu wieków jamón uważana była za symbol szlachetności i pozycji. Wieprzowina była głównym pożywieniem ludów iberyjskich, ze względu na dużą ilość mięsa z hodowlanej świni białej. Receptura peklowania jamón pochodzi już ze starożytności i wykorzystywana jest w górskich rezerwatach, które specjalizują się w tworzeniu najlepszych jamón.

    Dziś szynka, niezależnie od jej jakości, jest bardzo popularnym produktem na hiszpańskim stole i jest stosowana zarówno jako aperitif, do przygotowywania kanapek, do gotowania, jak i do robienia przekąsek. Jej wszechstronność jest bardzo szeroka, chociaż najlepszym sposobem na spróbowanie dobrej szynki jest jedzenie jej z chlebem i lampką wina.

    Wracając do tej jakości, czy wiedzieliście, że istnieją dwa najbardziej popularne (i jednocześnie bardzo często mylone) rodzaje jamón? Są to Jamón Ibérico y Jamón Serrano.

    Jamón Serrano jest dużo tańsza a co za tym idzie o wiele bardziej dostępna. Podyktowane jest to nie tylko gatunkiem świni, ale także sposobem jej karmienia. Te najtańsze jedzą zboże, podczas gdy ich drożsi pobratymcy żywią się żołędziami.

    Przygotowanie takiej nogi, wraz z zasoleniem jej oraz suszeniem może trwać od 9  do nawet 15 miesięcy!

    No dobrze, tradycja za nami więc czas teraz na kilka ciekawostek!

    • Istnieje specjalna profesja zajmująca się krojeniem jamón. Jest to- cortador de jamón. Choć może się to wydawać dziwnym, zawód ten jest niezwykle prestiżowy i zazwyczaj bardzo dobrze opłacany. Krajacz szynki musi być bowiem osobą niezwykle precyzyjną, ponieważ zaserwowany plaster szynki powinien być cienki jak papier. Dla najlepszych krajaczy organizuje się w Hiszpanii konkursy w krojeniu szynki.  Bardzo często zapraszani są oni również na wszelkiego rodzaju wydarzenia takie jak np. wesela czy bankiety, ponieważ poza oczywistymi walorami smakowymi jest to również spektakl. Za około 2h usługę profesjonalnego cortador de Jamón ceny wahają się od 450 € do nawet 650 € w zależności od rodzaju szynki.
    • Porównanie jamón do prosciutto w obecności Hiszpana może grozić obrazą majestatu, niebezpieczeństwem lub nawet śmiercią .
    • W Hiszpanii zdarzały się incydenty, kiedy ktoś kierowany złością i gniewem uderzał swojego przeciwnika wielką nogą jamón powodując nawet śmierć! I to się nazywa zabójstwo w afekcie…
    • Jamón to świetny pomysł na prezent. Często cała noga bywa podarunkiem na święta bądź inne okazje.
    • Prawdziwe Jamón Ibérico y Jamón Serrano są produkowane tylko w Hiszpanii, według oryginalnej receptury i spełniając normy UE.

    Jak widzicie, jamón to nie tylko zwykła szynka, to element kultury zakorzeniony głęboko w historii i obyczajach hiszpańskich. Coraz częściej można jej spróbować nawet w Polsce, jednak żeby poczuć prawdziwą głębię smaku i aromatu polecamy spróbować jej bezpośrednio u źródła. 😉

    Autor: Nicole Guza

    Zdięcie: Jamon Serrano. Image by Pixels4Free from Pixabay

    Share

    Related posts

    hiszpański on-line

    nauka hiszpańskiego on-line

    16 maja 2022

    Intensywny kurs hiszpańskiego w lipcu!


    Czytaj więcej
    hiszpański w Piasecznie

    kurs hiszpańskiego dla dzieci

    6 maja 2022

    Półkolonie z hiszpańskim !


    Czytaj więcej
    hiszpański w Hiszpanii

    kurs hiszpańskiego w Hiszpanii

    28 kwietnia 2022

    Hiszpański na Teneryfie


    Czytaj więcej
    ZALOGUJ SIĘ
    0

    0,00 zł

      ✕

      Logowanie

      Nie pamiętasz hasła?