• ZADZWOŃ
  • 723-33-33-45
  • instytut@sollares.pl
    Nauka języków romańskich – SollareskropkaNauka języków romańskich – SollaresNauka języków romańskich – Sollares
    • Home
    • Instytut
      • O Instytucie
      • CONTIGO / CONMIGO
      • Poziomy kursów
      • Lektorzy
      • Partnerzy
      • Wirtualny spacer
    • Kursy ON-LINE
      • KURS HISZPAŃSKIEGO przez Internet
      • KURS HISZPAŃSKIEGO dla dzieci online
      • KURS WŁOSKIEGO online
      • KURS FRANCUSKIEGO online
      • KURS PORTUGALSKIEGO online
      • SOLO – kursy indywidualne online
      • FAMILIA – kursy rodzinne online
      • HISZPAŃSKI online DLA DYSLEKTYKÓW
      • VOUCHERY
      • Harmonogram kursów online
    • Kursy STACJONARNE
      • VAMOS – kursy semestralne
      • CHICOS – Hiszpański dla dzieci
      • SOLO – kursy indywidualne
      • FAMILIA – kursy rodzinne
      • Harmonogram
    • Kursy dla FIRM
      • HISZPAŃSKI dla firm
      • WŁOSKI dla firm
      • FRANCUSKI dla firm
      • PORTUGALSKI dla firm
    • Aktualności
    • Blog
      • Webinarium
      • Podcasty
    • TRABAJO
    • Kontakt
    • FQ&A
    ✕

    Strona główna » Hiszpańskie bąbelki czyli ekscentryczna CAVA !

    Hiszpańskie bąbelki czyli ekscentryczna CAVA !

    17 sierpnia 2020

    Cava, słynne wino musujące z Katalonii. Nie wymaga specjalnej okazji, można je pić o każdej porze roku, nie tylko w karnawale.  Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę. Cava jest sympatyczna, radosna i generalnie  słodsza od szampana. W Katalonii jest ciepło, a to przekłada się na dojrzałość owoców a więc i większą zawartość cukru.

    Cavę produkuje się w 7 regionach Hiszpanii. Oprócz Katalonii, jeszcze Aragonia, Rioja, Nawarra, Kraj Basków, Walencja i Extremadura. Na sławę trunku pracuje 266 producentów i 1300 etykiet. Ale tak naprawdę prym wiedzie kataloński Penedes, który wyrabia 95% tego wina, tj. około  222 mln butelek rocznie i jest głównym graczem na rynku.

    Wino Cava wytwarzane jest metodą tradycyjną, polegającą na tym, że druga fermentacja odbywa się w butelce. Sprawia to, że trunek ten jest nieco bardziej wyrazisty niż Prosecco, a bąbelki musują w nim znacznie intensywniej.

    Cava pasuje niemal do wszystkiego: zgrywa się zarówno z wytrawnymi daniami, jak i słodkimi deserami. Wpadka nam nie grozi :). Przy dobieraniu win nie kierujemy się ich kolorem, lecz wytrawnością. Wina wytrawne łączymy z daniami mięsnymi, zaś słodkie i półsłodkie z deserami i lekkimi przystawkami. Możemy traktować je zarówno jako aperitif, jak i digestif. Wedle uznania.

    Powstanie pierwszego hiszpańskiego wina musującego to druga połowa XIX wieku i postać Luisa Justo Villanuevy. Był to inżynier, doktor nauk chemiczno-fizycznych na Politechnice Madryckiej. To on opracował metodę produkcji musującego wina, która trafiła na kataloński grunt.

    Pierwszy rocznik cavy powstał w 1878 roku za sprawą Josep Raventós i Fatjó. A w 1879 roku do pierwszych publicznych odbiorców z Barcelony trafiły pionierskie 72 skrzynki opatrzone etykietą producenta Codorníu. Takie były początki produkcji tego trunku.

    Miłych wakacji 🙂 Od września czekamy na WAS. 

    Image by SplitShire from Pixabay

    Share

    Related posts

    25 stycznia 2023

    Nowy język otwiera wiele drzwi!


    Czytaj więcej
    4 stycznia 2023

    Hola Business!


    Czytaj więcej
    27 grudnia 2022

    Styczniowe powroty do … nauki języków!


    Czytaj więcej
    ZALOGUJ SIĘ
    0

    0,00 zł

      ✕

      Logowanie

      Nie pamiętasz hasła?